I Gedragsproblemen - binnenshuis

De volgende onderwerpen komen aan bod:

AlgemeenKattebaktrainingBijtenWC-papier
PlantenOntsnappenAfvalWater
SproeienGordijnenAanrechtTapijt
KrabbenKauwenVroeg wakkerKasten

 

Algemeen

Je kunt katten niet laten gehoorzamen zoals honden dat doen. Honden vormen een sociale hierarchie, waarvan je gebruik kunt maken door je jezelf boven aan de top te plaatsen. Katten vormen een sociale groep uitsluitend uit noodzaak, en de rangorde is gebaseerd respect voor territorium, en niet op de "hoogste" kat. Veel misverstanden met katten komen voort uit het feit dat men verwacht dat katten hetzelfde zullen reageren als honden.

** Sla nooit (!) een kat, gebruik geen lichamelijke straffen ** De kat leert er alleen van om bang voor je te zijn.

U kunt uw kat ongewenst gedrag afleren door een ander alternatief gedrag aan te leren. Omdat katten er niet van houden om verrast te worden, kunt u de plantenspuit, in de handen klappen, sissen en andere plotselinge geluiden (zoals in de vingers knippen, 'Nee' roepen) gebruiken om het ongewenste gedrag te stoppen. Echter, bedenk wel dat deze methoden niet werken als u niet aanwezig bent. Daarbij komt, dat u het wel onmiddellijk moet doen, na enige seconden is het effect weg. U moet het doen zodra de kat het ongewenste gedrag begint. Het 'gezicht-drukken' wordt ook wel toegepast. Dit bestaat uit het duwen van de handpalm in het gezicht van de kat. Dit kan het best worden gebruikt om b.v. het bijten te ontmoedigen. Sla de kat niet, maar houdt alleen de hand tegen het gezicht. U kunt daarbij 'Nee' roepen. Het onmogelijk maken van een bepaald gedrag is een andere tactiek. Denk 'kind-bestendig'; bewaar eten in gesloten (koelkast)dozen, zet breekbare en/of gevaarlijke dingen buiten bereik, let erop dat zware voorwerpen zoals boekensteunen stabiel staan. Denk op een manier om kinderongelukken te voorkomen en pas dit toe op katten. Al zal dit niet direct in iedere situatie kunnen, je kunt beter ongelukken voorkomen. B.v. vlees ontdooien? Zet het niet op een hoek van het aanrecht, maar in de (niet aangezette) oven of magnetron. Het is altijd het beste om ongewenst gedrag op zo jong mogelijke leeftijd af te leren, u zult dan het meest resultaat hebben. Als de kat jong is leert hij het snelst waaraan hij wel mag krabben en waaraan niet. Sta het niet toe, ook al ziet het er zo 'schattig' uit, omdat dit niet altijd zo zal blijven.

Planten

Katten zijn in het algemeen gefascineerd door (huiskamer)planten. Het kan zijn dat u dit gedrag niet waardeert. Het kan varieren van het kauwen op de bladeren tot het plassen en graven in de plantaarde. Tegen dit kauwen kunt u bitterspray op de bladeren spuiten. Cayenne peper strooien op de bladeren kan ook helpen. U kunt ook speciaal kattegras laten groeien als alternatief. Planten geven bepaalde voedingsstoffen aan uw kat. (Door een gebrek hieraan, kan dit de oorzaak zijn van het kauwen). Tegen het plassen en graven, kunt u de plantaarde bedekken met aluminiumfolie of steentjes. Als de plant ertegen kan kunt u wat azijn aan de aarde toevoegen om de ammonia uit de urine te neutraliseren.

Sproeien

Sommige katten gaan sproeien in huis. U moet eerst uitsluiten dat het om een medisch probleem gaat zoals blaasgruis of blaasontsteking. Ook moet u onderscheid maken tussen sproeien (tegen de muur) en plassen (meestal op de vloer). Sproeien is meer een gedragsprobleem, en plassen meestal een medisch probleem. Het beste is om eerst dit even met de dierenarts te bespreken. Als het een medisch probleem is, hoeft u alleen de geur weg te halen nadat u de kat behandeld heeft, anders moet u een van de onderstaande gedragsveranderingen proberen (en alsnog de geur weghalen). U moet de geur weghalen van voorwerpen waar de kat tegenaan gesproeid heeft, om te voorkomen dat hij het later weer doet. De ammoniageur vertelt de kat dat hij deze plek de kattebak is, dus nooit ammonia gebruiken om de geur weg te halen. Sommige katten sproeien om hun territorium te markeren, in dat geval kan een kleine ruimte, waar andere katten niet kunnen komen, helpen. De kattebak heel schoon houden helpt in andere gevallen. Soms nemen katten kleine kleedjes met anti-slip laag om op te plassen. Dit wordt veroorzaakt door een lucht die op een of andere manier vertelt aan de kat dat hij daar moet plassen (waarschijnlijk een ammonia-achtige geur). Kat-onvriendelijke sprays of het wassen van de kleedjes kan helpen, of anders gewoon de kleedjes weg doen. Als de kat nog steeds sproeit na bovengenoemde stappen, probeer dan de procedure beschreven in Kattebaktraining

Krabben

Om ongewenst krabben tegen te gaan, zorgt u voor een geschikte krabpaal of iets dergelijks. Zeg duidelijk 'Nee' bij ongewenste voorwerpen. U kunt bitterspray (verkrijgbaar bij de meeste dierenspeciaalzaken) spuiten op voorwerpen waar ze hardnekkig aan krabben. Prijs en beloon uw kat als hij aan het gewenste voorwerp krabt. Doe uw kat voor hoe hij de krabpaal moet gebruiken (echt waar) door op en neer te gaan met de vingernagels, net als een kat. Ze zullen dit willen gaan onderzoeken om het daarna zelf te gaan doen. Peper (zwart, wit of cayenne) kan toegepast worden op meubels en planten om krabben te voorkomen. Niet alle katten weerghoudt dit ervan. U kunt ook bepaalde delen bedekken met dubbelzijdig plakband om het krabben te ontmoedigen (zorg altijd voor een alternatieve plaats om te krabben). In het algemeen zal een kat een paal veel gebruiken of juist helemaal niet. Het verschil kan liggen in het gebruikte materiaal. Het moet tamelijk glad zijn (katten houden in het algemeen niet van hoogpolig tapijt) en het mag geen materiaal zijn waarin de nagels kunnen blijven haken. Als dit een keer gebeurt, zal de kat de paal niet meer gebruiken. Natuurlijk (sisal) touw, strak rond een paal gewikkeld, vinden de meeste katten prettig. Sommige katten houden van houten palen. Andere katten krabben liever horizontaal dan vertikaal aan een paal.

Kattebaktraining

Het is mogelijk dat katten stoppen met het gebruik van de kattebak, of dat ze moeite hebben om het te leren. Nooit de kat bestraffen door de neus door de plas of ontlasting te halen. Dit werkt niet bij honden, en al helemaal niet bij katten. Eigenlijk geef je hiermee aan dat dit de plaats is waar hij z'n behoefte moet doen.

Mogelijke oorzaken waarom een kat niet naar de kattebak gaat.

MEDISCHE PROBLEMEN

TERRITORIUM MARKEREN

KATTEBAK PROBLEMEN

PSYCHOLOGISCHE STRESS (uit zich het meest door plasgedrag)

CHEMISCHE AANTREKKINGSKRACHT van voorgaande "ongelukjes"

Mogelijke behandelingen waarom een kat niet naar de kattebak gaat.

Sluit eerst MEDISCHE PROBLEMEN uit

TERRITORIUM MARKEREN

KATTEBAK PROBLEMEN

PSYCHOLOGISCHE STRESS

CHEMISCHE AANTREKKINGSKRACHT

 

Opsluiting in een draagbare transportmand of kooi met kattebak (met geschikte aanpassingen) om verder ongewenst gedrag te voorkomen tijdens (medische) behandelingen.

Voor overige plasproblemen, waarbij alle andere oplossingen niet werkten, en inslapen het enige alternatief is, kan hormonenbehandeling worden geprobeerd.

Ontsnappen

De beste manier om het naar de deur rennen te ontmoedigen is om te zorgen dat de kat daarin nooit slaagt. Na een periode van niet-geslaagde pogingen, zal de kat ophouden met proberen. Echter na ��n succes, zal de kat het vaker en hardnekkiger proberen. Tip: kom niet aan de deur met drie zware tassen boodschappen en verwacht dan dat u de kat wel even binnen houdt. In plaats daarvan, neem een tas mee en draag hem vlak boven de grond om zo de kat bij de deur tegen te houden. Als u eenmaal binnen bent, kunt u de andere tassen halen. Algemeen: neem er de tijd voor om te zorgen dat er niets gebeurt als de deur openstaat. Kinderen moeten leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Een plantenspuit kan helpen bij vasthoudende katten. Deze inspanning krijgt u later terug als de kat gestopt is met het proberen te ontsnappen. Om een kat, die gewend is naar buiten te gaan, te laten veranderen in een "binnen"kat (of om vasthoudende katten te ontmoedigen) kunt u het volgende proberen, aangeraden door de San Francisco SPCA. Roep de hulp in van vrienden, om zich buiten de deur te verstoppen met spuit- en sproei- voorwerpen en laat hem of haar de kat bespuiten zodra de kat naar buiten komt. Dit kan enige pogingen duren, of zelfs enige dagen. Sommige katten zijn bijzonder vasthoudend, en het lijkt wel of die het nooit opgeven.

Gordijnen

Indien mogelijk, gebruik een spanveer in plaats van vaste gordijnroeden. De spanveer zorgt ervoor dat het gordijn gewoon bovenop de kat valt als die probeert erin te klimmen. Anders, haal het gordijn van de roede en span een draad door de gordijnhaken, zodat ze net kunnen hangen. Als de kat erin klimt, valt het gordijn naar beneden (pas op dat de kat zich niet bezeert aan de gordijnhaken). Als het gordijn na enige tijd blijft hangen, kunt u de gordijnhaken weer aan de roede vastmaken. Het voordeel van deze methoden zijn dat ze werken, of u nu thuis bent of niet. Lamellen zijn erg handig, katten kunnen er niet in klimmen, kunnen ze niet verkreukelen, kunnen ze niet aan flarden scheuren, en kunnen ze niet er vanaf gooien, en kunnen ze niet buigen zoals met jaloezien. Het is bovendien makkelijk voor de katten om ze aan de kant te schuiven als ze naar buiten willen kijken. Lamellen zijn meestal gemaakt van kunststof, maar kunnen ook overtrokken zijn met textiel, zodat ze in uw interieur passen. Bovendien is het tamelijk onverslijtbaar.

Kauwen

Doe iets onsmakelijks op draad om het kauwen te ontmoedigen. Bijvoorbeeld: tabasco saus, cayenne peper, bitterspray, nagellak tegen nagelbijten, sinaasappel- of citroenschil. Als u niet iets kunt vinden wat uw kat tegenhoudt, kunt u isolatie-tape gebruiken voor die gedeeltes waarop gekauwd wordt. Isolatie-tape is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus u kunt altijd wel iets vinden wat niet zo opvalt. Dit kan ook worden toegepast op andere aangekauwde voorwerpen, al moet u wel van te voren goed bedenken welk middel u gaat gebruiken op welk voorwerp.

Bijten

Geef een scherpe, doordringende gil, net als een kat die gewond raakt zou doen. Haal de hand weg (of als erin dat geval schrammen ontstaan, laat de hand helemaal slap hangen), draai uw rug toe en negeer de kat enkele minuten. Mensen kunnen worden verdeeld in een groep die alle schrammen aan de huid kunnen verdragen, en een groep die tot op zekere hoogte schrammen aan de huid kunnen verdragen. U kunt uw kat leren voor een van beide groepen met dezelfde methode. In het eerste geval: altijd jammeren als uw hand wordt bezeerd en biedt dan een speeltje aan als alternatief. In het tweede geval: pas gaan jammeren als de klauwen uit gaan, maar laat het niet verder gaan. Bedenk wel, dat een kat die getraind is een mens niet als speeltje te gebruiken, betrouwbaarder is met een nieuwe baby (zie Nieuwe baby). U kunt sissen of blazen proberen als de kat blijft bijten.

Afval

De beste manier om dit probleem te voorkomen is om een afvalbak te nemen met een stevige deksel. Begin niet met een afvalbak die gemakkelijk open te maken is, om vervolgens naar moeilijker afvalbakken over te gaan. Zo wordt een kat juist getraind in moeilijker wordende voorwerpen. Een (ziekenhuis-type) afvalemmer, die geopend wordt met een voetpedaal, is doeltreffend en gemakkelijk. Een ander soort is de afvalbak met metalen handvaten, die je over de deksel klemt, zodat het afsluit. Het belangrijkste is dat de deksel dicht en afgesloten is. Een andere manier om problemen te voorkomen is om de afvalbak buiten bereik van de kat te zetten, b.v. in een keukenkastje onder het aanrecht of in de bijkeuken waar de deur altijd van gesloten is. Als de kat de deur kan openen, zorg dan voor een omhoogstaande klink. Als het probleem is dat de afvalbak snel omvalt, kunt u dit verhelpen door enkele stenen op de bodem te leggen, om het geheel te stabliseren. Als de kat eenmaal ervan overtuigd is dat hij de afvalbak niet meer omver kan duwen, kunt u de stenen weer weghalen.

Aanrecht

Het is geen goed idee om uw kat toe te laten op het aanrecht- of tafelblad. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Zet een aantal keukenvoorwerpen instabiel bij elkaar, of gebruik lege blikjes met wat kleingeld erin. Zet dit bij de rand van het blad, zodat dit omvalt als de kat er vanaf springt. Katten houden niet van verrassingen en harde geluiden. Laat wat afwaswater achter op het aanrechtblad, of gebruik wat afplakband (of dubbelzijdig plakband) met de plakkant naar boven. Laat geen dingen op het aanrecht staan waar katten van houden (zoals rauw vlees). Dezelfde technieken kunt u gebruiken bij andere oppervlaktes zoals kasten, TV's, etc.

Vroeg wakker

Katten zijn er dol op hun eigenaren wakker te maken zodra het licht wordt. Als u wilt dat dit stopt, moet u het volgende doen. De kat kan simpelweg honger hebben en vragen om eten. Door hem eten te geven op dit (onmenselijk) vroege uur, bevestigd dit juist zijn gedrag. Als dit de reden is waarom u wakker wordt gemaakt, kunt u vlak voor het naar bed gaan de etensbak vullen zodat die 's ochtends niet leeg is, of u kunt de kat 's ochtends negeren en hem pas eten geven op een tijdstip wanneer u het uitkomt. De kat zal snel aan de laatste methode wennen. Als de kat wil spelen, kunt u verschillende dingen proberen. U kunt er een gewoonte van maken vlak voor het naar bed gaan met hem te spelen zodat hij 's ochtends minder behoefte hieraan heeft. Wat helpt, in sommige gevallen, is vriendelijk te sissen naar de kat. U kunt ook proberen de kat uit de slaapkamer te zetten. Als hij aan de deur krabt, zet hem dan in de badkamer totdat u opstaat. In hardnekkige gevallen, gebruik dan de stofzuiger of luidruchtige potten. Ga naar bed en laat de kat in de gang. Zet de stofzuiger naast de slaapkamerdeur, aan de binnenkant. Doe de stekker in het stopcontact, en zorg ervoor dat u de stofzuiger aan kunt zetten vanuit het bed (b.v. gebruik een verlengssnoer). Wacht totdat de kat aan de deur krabt en zeurt, en zet de stofzuiger aan. Als de kat terugkomt, zet de stofzuiger weer aan. Hij zal uiteindelijk besluiten z'n pogingen om u wakker te maken, staken.

WC-papier

Vier manieren om te voorkomen dat uw kat met WC-papier gaat spelen:

Water

Sommige katten houden ervan om aan het waterbakje te tikken, en het over de keukenvloer te laten leeglopen. Er zijn grote "niet-tikbare" (pyramide-vormige) bakjes te verkrijgen bij dierenspeciaalzaak. Als de kat het water eruit peddelt, kunt u het bakje in de gootsteen zetten. Katten moeten altijd vers water ter beschikking hebben (behalve voor een operatie of een lange autorit), dus om het waterbakje weg te halen als u niet thuis bent is geen geschikte oplossing. Als de kat binnen en buiten kan rondlopen, kunt u het bakje buiten zetten.

Tapijt

Sommige katten kunnen de irriterende en dure gewoonte ontwikkelen om aan het tapijt te krabben. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, hieronder weergegeven. Zorg ervoor dat de kat, onder alle omstandigheden, genoeg mogelijkheden heeft om te krabben. Andere "goedgekeurde" krabvoorwerpen kunnen zijn gemaakt van tapijt, dit kan de kat in verwarring brengen. Neem ander krabvoorwerpen waar geen tapijt aan zit. Goede alternatieven zijn sisal touw, golfkarton of omgedraaid tapijt. Leer uw kat (opnieuw) gebruik te maken van deze krabvoorwerpen. Sommige katten krabben aan het dichte katteluikje om er door te kunnen. U kunt het van boven af bedekken met plastic, eventueel vastgezet met spijkers of punaises. Als het nodig is, het plastic zelfs door het luikje doen, zodat het aan twee kanten uitsteekt. Een bepaalde plaats kan favoriet zijn, zonder duidelijke reden. Het kan zijn dat er een bepaald luchtje op die plek zit. Probeer de plek grondig schoon te maken met een schoonmaakmiddel op enzym-basis (zoals Natural's Miracle) en doe er dan wat bitterspray of iets dergelijks op.

Kasten

Katten zijn dol op kasten, want het zijn lekkere donkere holletjes met allerlei leuke spulletjes. Maar het kan zijn dat u het niet leuk vind dat uw kat aan uw zijden blouse slingert of uw schoenen opnieuw rangschikt. Aan de andere kant kan het zijn dat uw kat juist wel in de kast mag, maar andere grotere huisdieren niet. Als u een afsluitbare deur hebt, kunt u er een katteluikje inmaken, zodat de kat in de kast kan. Een kinderhekje, die ervoor zorgt dat de kat erover springt en de hond niet, is een andere oplossing. Of een ketting (zoals aan de voordeur tegen dieven) kan ook werken. Een oplossing voor kasten met schuifdeuren, is om een opening te maken in het overlappende gedeelte, zodanig door de deuren in open of gesloten positie te stellen. Gebruik dan een spijker of keg om de deuren in deze positie te houden.

 

 

Ons E-mail adres: Calvencade Cats

Created by Klaas van der Heide 1999

Last update:13/08/09
Contact the Webmaster

back