II Gedragsproblemen - buitenshuis

De volgende onderwerpen komen aan bod:

AlgemeenVechtkatten
LawaaiVogelhuisje
Uw tuinEigen kat in eigen tuin

 

Algemeen

Buiten-katten, met name diegene die niet van u zijn, kunnen u voor problemen stellen. Katten zijn niet, zoals honden, gebonden aan bepaalde (wettelijke) regels; je kunt dus niet zeggen dat je het "recht" hebt, katten van je terrein te houden (terwijl honden aangelijnd moeten zijn, of iets dergelijks). Er zijn historische en praktische redenen hiervoor, maar er zijn toch enkele praktische tips om problemen op te lossen. Dit gedeelte is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die andermans katten van hun terrein willen houden.

Lawaai

Krolse poezen en bijbehorende katers kunnen veel lawaai maken onder uw raam. Als het wilde katten zijn, kunt u informeren bij het plaatselijke asiel of de dierenbescherming over het vangen en castreren van deze katten. Meestal wordt hier niet veel geld voor gevraagd, afhankelijk van het aantal katten dat het betreft. Door op deze manier iets te doen aan de kattenpopulatie, heeft dit op de lange termijn ook effekt omdat u problemen zoals gevechten en sproeien hiermee ook verminderd.

Uw tuin

Behalve graven en eten aan planten, kunnen katten behoorlijke schade toebrengen aan uw tuin. Er zijn verschillende manieren om katten tegen te houden van het graven in, kauwen aan en verwoesten van uw tuin. Sommige mensen hebben met succes de omgekeerde methode gevolgd, door in ��n hoek van de tuin kattekruid (Nepeta) te planten, zodat de vernieling alleen daar plaatsvindt. Als u de tuin nog niet aangeplant hebt, zet dan kippegaas rondom de planten. Katten houden er niet van op het gaas te lopen, en planten (tenzij ze te groot worden) groeien uitstekend tussen het gaas. Andere mensen hebben succes met sprays, gels en speciale produkten die gemaakt zijn om katten uit uw tuin te houden. Kijk bij uw dierenspeciaalzaak. Citroenschillen, zeepschilfers (biologisch afbreekbare zeep), gedompeld in cayenne peper of andere organische stoffen, kunnen ook success hebben. Katten houden niet van water: verras de kat met een waterpistool (of zet de tuinsproeier aan), zodat hij niet snel zal terugkomen.

Vechtkatten

Soms is er een probleem met een bepaalde kat uit de buurt die met andere katten vecht. Als het een wilde kat is, probeer er voor te zorgen dat hij gecastreerd wordt. Als de kat van iemand is, probeer dit dan te bespreken met de eigenaar, zonder "bedreigend" te zijn. Als u het redelijk aanpakt, zal de eigenaar ook redelijk zijn. Soms weet de eigenaar niet eens dat zijn katten voor problemen zorgt. Als zo'n kat uw kat zelfs door het katteluikje achterna komt, kunt u een elektronisch katteluikje proberen.

Vogelhuisje

Zet het vogelhuisje op een plaats waar de ruimte er omheen leeg is, zodat de kat zich niet kan verstoppen. Probeer tegelijkertijd het vogelhuisje onder iets te zetten, zoals b.v. een boom, om een vluchtplaats te geven voor het geval andere vogels aanvallen.

Eigen kat in eigen tuin

Katten zijn erg goed in het beklimmen van hekken. Maar als u een tuin heeft die verder geheel omheind is, probeer de kat dan binnen te houden door de bovenkant van de omheining af te zetten met golf-fiberglas. De kat heeft dan niet de mogelijkheid zichzelf op te trekken. U kunt zelfs verschillende kleuren fiberglas gebruiken, om het onopvallend te maken. Maar bedenk dat katten slimme klimmers en behendige springers zijn, voorzie daarom alles wat dichter dan een meter bij de omheining staat, van kippegaas of fiberglas.

 

 

Ons E-mail adres: Calvencade Cats

Created by Klaas van der Heide 1999

Last update:13/08/09
Contact the Webmaster

back