III Ontspanning

De volgende onderwerpen komen aan bod:

KrabplaatsenAnder speelgoed
Kattekruid en ValeriaanSpelen

 

Krabplaatsen

U kunt een krabpaal kopen van verschillende merken, als u geen tijd, handigheid of ruimte hebt om er zelf een te maken. Met name katten houden ervan op en af te klimmen van een krabpaal. Grote palen moeten worden vastgezet tegen het plafond voor de stabiliteit. Veel dierenspeciaalzaken verkopen krabpalen. Verwacht ongeveer fl. 250,- te betalen voor een middelgrote krabpaal. Let op stevigheid en balans. Sisaltouw verdient de voorkeur boven tapijt als krabpaalbedekking. Katten houden van de touwstruktuur, en het wekt geen verwarring met het "echte" tapijt. U kunt ook een rechthoeking plankje met daarop een stukje sisalmat als "krabpaal" kopen, voor ongeveer fl. 15,- te koop bij de dierenspeciaalzaak. Ze kunnen aan de deur, tegen de muur of gewoon op de grond worden gelegd. Het kan zijn dat u het de kat voor moet doen. De meeste katten houden van de struktuur van de krabmat (net als de sisalpaal). U kunt gebruikte autobanden proberen, rechtop geplaatst en goed vastgezet. Katten die ervan houden horizontaal te krabben, springen erop en krabben, en katten die van vertikaal krabben houden rekken zich uit en krabben ook. De banden kunnen kaal, of omwonden met materiaal gebruikt worden. Daar komt bij dat katten het leuk vinden om door en om de band te kunnen springen. Andere suggesties zijn om een houten plank of tak te omwikkelen met jute. De jute kan worden vervangen als het is kapotgetrokken.

Kattekruid en Valeriaan

Kattekruid is een plant die verschillende reacties teweeg brengt bij katten. Erg jonge katten en kittens reageren niet op kattekruid. Ongeveer 20% van alle katten reageert nooit op kattekruid. Het is niet bekend waarom of hoe kattekruid deze reactie teweeg brengt bij de overige kattenbevolking. Het is een niet-verslavend "recreatief drug" voor katten zonder schade toe te brengen aan de kat. Er heeft een artikel gestaan in "Science" over de neurologische gevolgen van kattekruid op katten. Het blijkt dat het dezelfde "genotscentrum" in de kattehersenen wordt geprikkeld als bij een orgasme. De meeste katten raken in katszwijm en worden slaperig en/of blij, anderen worden speels als kittens. Een klein percentage wordt bezitterig op het kattekruid en hapt of blaast naar je als je in de buurt komt. Je vindt het wilde kattekruid in onkruid-gebieden en kunt het zaad ervan meenemen. Of je kunt zaad bestellen bij bedrijven, veel tuincentra hebben kattekruid te koop als plant en als zaad, kijk bij de kruiden. Kijk zelfs bij de zaadrekjes in de supermarkt of bij warenhuizen. Kattekruid groeit erg makkelijk. Je moet de plant zelf uit de buurt houden van de kat want de liefhebbers vernietigen het kattekruid. Het beste is om een gedeelte te laten groeien, en dan regelmatig stekjes te nemen om zodoende van tijd tot tijd vers kattekruid aan de kat te kunnen geven. Houd het in dezelfde pot, want het groeit erg snel. Katten hebben de neiging om zojuist geplante stekjes uit de aarde op te graven en het op de eten met wortel en al, maar er zijn betere manieren om te starten met zaad. De blaadjes moeten worden gekneusd voordat de geur vrijkomt, en overplanten veroorzaakt voldoende kneuzen...... Nepeta cataria is het gewone kattekruid, andere Nepeta-soorten hebben verschillende hoeveelheden actief werkzame stof. Een aanrader is Nepeta mussini, een plant met klein blad dat het goed doet in een rotstuin. Nepeta is een soort van de Lamiaceae (=Labiatae); de mint-familie. Er zijn ongeveer 250 soorten kattekruid en nog een flink aantal dat tussen de rassen in zit. Daarvan zijn er slechts ongeveer 10 beschikbaar in dit land. Valeriaan-wortel is een kruid die ongeveer hetzelfde effekt heeft als kattekruid en maakt een kat meestal een beetje gek. Het is echter niet zo makkelijk verkrijgbaar als kattekruid en is misschien zelfs wat krachtiger dan kattekruid. Kattekruid en valeriaan zijn beide kalmerend voor mensen.

Ander speelgoed

In het algemeen vinden katten de goedkope speeltjes die je zelf gemaakt hebt leuker dan de dure gekochte speeltjes. Speelgoed zoals folie of papierproppen, grote proppen, ringetjes van melk- of frisdrankflessen, versieringen uit de kerstboom, potloden, papieren tassen, kartonnen dozen, wattenstaafjes, pijperagers, de lijst is bijna oneindig. Een nieuw "speeltje" lijkt een nieuw soort videoband te zijn voor onze katten. Banden met daarop fluitende vogels en piepende muizen hebben al menig kat in de ban gehouden. Als blijkt dat uw kat houdt van televisie kijken (sommigen doen dat), dan kan dit erg leuk zijn voor uw kat. Let er wel op dat hij de afstandbediending niet kan bereiken. Wees erg voorzichtig met speelgoed dat uw kat kan bezeren; vermijd speelgoed dat zo klein is zodat het in de bek kan worden genomen en doorgeslikt kan worden; vermijd speelgoed met loszittende of mogelijk scherpe onderdelen; vermijd speelgoed waardoor de kat verstrikt kan raken (elastiek) of wat in de darmen problemen kan geven als het ingeslikt is (zoals ringetjes of rubber balletjes). Stop touwtjes weg als u niet thuis bent.

Spelen

De meeste katten houden er van als u met ze speelt. Je hebt het gewone ritueel van propjes en balletjes jagen, sommige katten apporteren zelfs voorwerpen. "Verstoppertje spelen" is ook erg favoriet, evenals "Kiekeboe". Katten tonen meestal interesse door hun oogpupillen te verwijden, let hierop als u aandacht van uw kat zoekt. Katten vertonen vaak het gedrag van "elf-uurtje", omdat het meestal om elf uur 's avonds plaatsvindt. Het begint ermee dat de ogen zich verwijden, de staart wordt uitgezet, en de kat zal zich sprongsgewijs en al rennende zich door het hele huis begeven. Uw kat wil spelen. Neem de uitdaging aan. "Jaag" hem na, speel verstoppertje. Dit kan ook nuttig zijn; spelen met een kat vlak voor bedtijd vermindert de kans dat hij 's nacht op het idee komt b.v. om 3 uur te willen gaan spelen.

 

 

Ons E-mail adres: Calvencade Cats

Created by Klaas van der Heide 1999

Last update:13/08/09
Contact the Webmaster

back