IV Veranderende omstandigheden

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Een nieuwe babyVerhuizen
ReizenVakantie
Internationaal reizen

 

Een nieuwe baby

Katten kunnen jaloers worden na de komst van een nieuwe baby. Herbevestig de kat dat u nog steeds van hem houdt door veelvuldig aandacht te geven. In de opwinding en tumult rond de komst van de baby, wordt de kat vaak vergeten en genegeerd, en dit draagt alleen maar bij aan zijn boos-zijn. Het is een fabeltje dat katten babies doden. Het bijgeloof wil dat de kat de adem "steelt" van de baby, een meer recente verklaring is dat de kat op de baby gaat liggen en hem dientengevolge laat stikken. Alhoewel katten van de babywarmte houden en zich graag ernaast oprollen, zullen ze zelden op de baby gaan liggen en in ieder geval opstaan als de baby met armpjes en beentjes gaat zwaaien. De meeste katten zijn te vertrouwen met baby's nadat ze over hun jaloezie heen zijn, zeker als de kat getraind wordt dat mensen geen speelgoed zijn. Toch moeten babies NOOIT alleen worden gelaten met een dier in de nabijheid.

Reizen

Auto's

In het algemeen houden katten niet van auto-rijden. Voor kleine ritjes neemt u de kat mee in een draagmandje om ongelukken te voorkomen, bijvoorbeeld dat ze niet onder het rempedaal komen of dat ze ontsnappen door een deur die wordt geopend. Sommige katten zijn rustiger als ze worden vervoerd in een kussensloop of iets van een stoffen draagmandje. Gebruik voor grote reisafstanden (een hele dag of langer) een grote Vari-kennel, geef van te voren weinig eten, en laat ze water drinken bij elke ruststop. Overweeg het gebruik van tuigjes of lijntjes als u stopt. De meeste motels laten katten toe. Soms kunt u in de auto de achterbank afsluiten van het voorste gedeelte door middel van een honderek (de kat mag er niet door kunnen) zodat de kat meer bewegingsruimt heeft. U kunt dan permanent een kattebak op de grond zetten in plaats van een kattebak aan te bieden tijdens ruststops. Kalmeringsmiddelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, maar niet alle katten reageren hier even goed op, en het kan de reis zelfs erger maken dan als hij was zonder kalmeringsmiddelen (test de reactie thuis van te voren uit). Veel katten geven het protest op en gaan slapen na een paar uur autorijden. Als u voor een langere afstand op reis gaat, wees er dan zeker van dat uw hotel katten toelaat. Sommigen doen dat niet, en reageren erg vervelend als u toch om een kamer blijft vragen. Het kan zijn dat u water mee wilt nemen van huis, zeker als u naar een ander land reist. IJsblokjes in een waterbakje zorgen voor water voor uw kat zonder dat er geknoeid wordt terwijl u rijdt (en helpt ook als het heet is). Als u in de zomer reist, wees er dan zeker van dat uw kat genoeg lucht of airconditioning krijgt in de auto. Neem een paraplu mee of een parasol voor het geval u pech onderweg krijgt. Let erop waar de zon schijnt in uw auto (b.v. de zon brandt op uw achterbank, net daar waar uw kat is?!)

Treinen

Bij treinen is het erg verschillend of dieren mogen worden meegenomen in het passagierscompartimenten. British Rail staat katten in een mandje toe, op de grond, zitplaats of bagagerek. De Zweedse spoorwegen staan huisdieren toe in het rokersgedeelte van de trein, alhoewel het huisdier/niet-rokers-gedeelte onlangs ook is ingesteld.

Vliegtuigen

Het merendeel van de vliegtuigmaatschappijen laten katten toe in een mandje dat niet groter is dan onder een zitplaats geplaatst kan worden De meeste vliegtuigmaatschappijen zeggen dat uw kat moet kunnen staan in het mandje, maar ze dwingen het niet af. De plaats voor huisdieren in een vliegtuig is niet de vrachtruimte, het is wel geschikt voor vliegen op grote hoogte, maar meestal niet verwarmd of gekoeld. Zorg voor non-stop vluchten, aangezien er weinig aan klimaatregeling wordt gedaan in het vliegtuig tijdens de tussenstops op de grond. Vliegtuigmaatschappijen laten niet meer dan een huisdier per mand toe, kittens vormen hierop een uitzondering. U moet dit van te voren kenbaar maken, meestal mag u een kat meenemen bij uw zitplaats, de overigen moet in het huisdierengedeelte blijven.

Tips: * Probeer niet te vliegen als de temperatuur onder 0 of boven 30 graden wordt aan het eind van de vlucht of tijdens een tussenstop. * Probeer te reizen buiten het hoogseizoen om vertragingen te voorkomen. * Gebruik een grote Vari-kennel met voldoende ventilatie en ruimte voor uw kat zodat hij kan staan, omdraaien en gaan liggen. * Kalmeer uw kat niet met tabletten, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

De ene vliegtuigmaatschappij is betere dan de andere. Delta en United zijn in gebreke gebleven bij het uitvoeren van standaardvoorschriften bij het vliegen in slecht weer, waardoor dieren zijn gestorven tijdens de vlucht. Ze zijn beboet voor $300.000,- voor deze tekortkoming door het ministerie van Landbouw in Amerika. American, Continental, Pan Am, en TWA zijn ook beboet. De ASPCA is belast met ongeveer 50 gevallen in de laatste 5 jaar. De meeste informatie hierover vindt men in "Pets on Planes: Too Often it s a Rough Ride" (Conde Nast Traveler magazine, juni 1992).

In Nederland kunt u het beste kontakt opnemen met KLM CARGO. Zij hebben een aparte afdeling voor dieren die per vliegtuig moeten reizen.

Internationaal reizen

Een incomplete opsomming; de meeste landen eisen een gezondheidsverklaring van de dierenarts en een rabies-enting voor dieren die de grens overgaan. De meeste vliegtuigmaatschappijen vinden dit voldoende. Hawai en Engeland hebben een quarantine-periode van 6 maanden voor alle dieren die het eiland op komen (de kanaaltunnel kan hierin verandering brengen). Canada heeft een quarantaine-periode van 4 maanden, behalve voor de Verenigde Staten waar een rabies-verklaring voldoende voor is. Scandinavische landen hebben 3-maanden quarantaine, met uitzondering van dieren die uit een rabies-vrij land komen zoals Engeland en Australie. Australie laat alleen dieren toe uit rabies-vrije landen, en zelfs deze dieren moeten 4 maanden in quarantaine. Sommige bronnen hebben het over verschillende quarantaine-periodes voor verschillende landen, bijvoorbeeld 6 maanden voor Engeland, maar dit is niet gecontroleerd. Er is ongelimiteerd verkeer toegestaan tussen Nieuw-Zeeland en Australie als het dier minstens 6 maanden in Nieuw-Zeeland is geweest. Het is niet duidelijk wat het beleid van Nieuw Zeeland is. Verenigde Staten naar Australie: waar het om draait is dat je niet rechtstreeks een dier naar Australie kunt brengen. Je moet via een tussenstop, Londen of Hawai. Hawai is erg geliefd, omdat je daar een kortere quarantaine-periode hebt, en het is er nog lekker warm ook. In Hawai moet de kat officieel 4 maanden blijven, gevolgd door nog een 30 dagen in een geregistreerd pension. De kat kan dan naar Australie worden geimporteerd, maar moet dan weer 4 maanden in quarantaine. Dus dat brengt het totaal op 9 maanden (en een hoop geld).

Verhuizen

Wederom zijn hier vele reacties mogelijk op een wisseling van woonruimte. Sommige katten reageren hier goed op, anderen zijn wekenlang een neurotisch wrak. Door de kat, tijdens de daadwerkelijk verhuizing tijdelijk onder te brengen bij vrienden, loopt hij u niet in de weg, voorkomt u een per-ongeluk ontsnapping of verwonding, en bespaart u hem het aanzien dat u zijn wereld oppakt, in een doos zet en meeneemt. Eenmaal in de nieuwe omgeving, houdt u de kat voor een of enkele dagen in eenzelfde ruimte, voordat hij gelegenheid krijgt alles te gaan ontdekken. Laat hem kamer voor kamer ontdekken. Houdt er rekening mee, dat de kat gedurende enkele weken zich nog angstig kan voelen en kan verstoppen, voordat hij gewend is aan de nieuwe omgeving. Als u een buitenkat heeft, moet u hem ongeveer een maand binnen houden. Katten hebben een thuis-instinct dat ongeveer een maand de tijd nodig heeft om zich te vestigen. Als u de kat eerder naar buiten laat gaan, is het mogelijk dat de kat zich disorienteerd en verdwaald raakt, of rechtstreeks terugaat naar zijn oude huis.

Vakantie

Als u op vakantie gaat, of als u langere tijd van huis bent, moet u voorzieningen treffen voor uw kat. Het is een goed idee, ongeacht de oplossing die u kiest, uw dierenarts op de hoogte te stellen dat u op vakantie bent, zodat hij uw katten kan behandelen als dat nodig mocht zijn en dat u later als u terug bent de rekening zult betalen. Laat dit ook weten aan de achterblijvers.

Thuis laten

In de meeste gevallen is het mogelijk uw kat alleen thuis te laten voor drie of vier dagen zonder toezicht, als er maar voldoende water en voer voorhanden is. Als uw kat een door-eter is, is dit geen oplossing.

Kattenoppas

Probeer een vriend of kennis te vinden (of een commerciele organisatie) die minstens een keer per dag bij u thuis komt kijken, de kat voert en water geeft, kijkt of alles in orde is en eventjes met de kat speelt en aandacht geeft. Dit is de minst traumatische oplossing voor de kat omdat hij in de vertrouwde omgeving blijft, en voor de buitenwereld blijft het huis bewoond. Als u voor een commerciele organisatie kiest, let er dan op dat deze service is vastgelegd in een contract, en laat de oppas van te voren kennismaken. Ga de referenties na die ze u opgeven. U kunt de plaatselijke buurtvereniging, dierenbescherming of dierenarts vragen voor een vertrouwde oppas. Deze mensen kunnen u uitstekend helpen met een vertrouwd adres, en nog belangrijker, u bepaalde adressen afraden waar men klachten over heeft gehad.

Pensions

Ervaringen met pensions varieren van zeer tevreden tot zeer slecht. Het hangt voor een groot deel af van het karakter van de kat en het pension. Zoek een pension dat schoon is, en ook aandacht schenkt aan zijn pensiongasten. Zoek personeel dat met de dieren speelt en er hart voor heeft. Pas op voor kennels die er niet schoon en gezellig uitzien. Sommige mensen melden dat hun kat ziek thuis kwam van het pension, vraag naar het beleid omtrent besmettelijke ziekten. Soms worden de katten ongevraagd gewassen, let hier ook op. Let ook op de neus.

De kat meenemen

Zie "Reizen"

Bij iemand anders laten

Vind iemand die op uw kat kan passen als u weg bent. Uw kat moet dan enige tijd wennen aan een nieuwe omgeving, maar dit kan ook z'n voordelen hebben, zeker als de kat vaker naar dezelfde persoon toegaat. Het wennen gaat dan heel snel.

 

Ons E-mail adres: Calvencade Cats

Created by Klaas van der Heide 1999

Last update:13/08/09
Contact the Webmaster

back