NAZORG BEVALLING/KEIZERSNEDE

door Dierenkliniek Brouwhuis

 

Inleiding

Wanneer uw kat net bevallen is, betekent dat voor u een extra zorg voor zowel de moeder als de kittens.

De kittens

De eerste levensdagen zijn voor de kittens het meest kritiek. Om ze een goede start te geven moeten enkele punten extra aandacht krijgen:

Het groeiverloop van de kittens is van groot belang, daarom moeten ze regelmatig worden gewogen. (Om de kittens uit elkaar te houden kunt u ze merken met nagellak op verschillende pootjes.) De eerste weken moet dit iedere dag gebeuren, daarna kunnen de intervallen groter worden. De kittens moeten elke dag toenemen in gewicht (alleen de 1e dag mag er een klein gewichtverlies optreden), een stagnatie of afname in het gewicht is vaak het eerste teken dat er wat met de kittens aan de hand kan zijn.

Ontwormen: op 4 en 6 weken, op 2, 4 en 6 maanden. Daarna 2 keer per jaar, waarbij geldt dat ontwormen 1 week voor de jaarlijkse enting voor een optimale werking van de enting zorgt.

Enten: Om de kittens tegen infectiexiekten te beschermen meoetn ze worden gevaccineerd.
Dit moet plaatsvinden volgens het volgende schema:
9e levensweek: katte- en niesziekte
12e levensweek: katte- en niesziekte
Bij de vaccinaties worden de kittens geheel nagekeken door uw dierenarts.

top

 

De moeder

De moederpoes zal aan de nieuwe situatie moeten wennen, en moet lichamelijk weer op krachten komen. Na de bevalling moet op de volgende punten goed gelet worden:

Wanneer de poes met de keizersnede is verlost moet zij, naast de bovengenoemde punten, extra aandacht krijgen. De lichaamstemperatuur moet regelmatig worden gemeten. Een dag na de operatie mag de temnperatuur iets verhoogd zijn (tot 39,5). Daarna hoort deze normaal te zien, d.w.z. tussen 38,0 en 39,0.

Succes!

top

 

Ons E-mail adres: Calvencade Cats

Created by Klaas van der Heide 1999

Last update:13/08/09
Contact the Webmaster

 backhome